zondag 28 februari 2010

Celtics over and done ?Boston Celtics 96 - 104 New Jersey Nets
2 jaar na hun kampioenschap lijken de Celtics helemaal niet meer wat ze eens waren. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de Celtics met de Big Three (Kevin Garnett, Paul Pierce & Ray Allen)en hun ijzersterke verdediging in 2008. In 6 games slaagden zij er in de titel te eisen en werden ze NBA champions. Vorig jaar leken ze weer veel belovend maar speelden enkele injuries hen te parten. Kevin Garnett viel uit in de playoffs en James Posey en Pj Brown besloten niet meer terug te keren om hun titel de verdedigen. Enkele Celtics zoals Glen Davis en Rajon Rondo speelden een opmerkelijke playoff series tegen Atlanta en Orlando in 2009 maar dat was niet genoeg. Ook in het begin van dit jaar leek alles weer veel belovend tot ... er weer blessures waren. Momenteel lijken de celtics tot niets meer in staat. Ze verliezen meer wedstrijden thuis dan op verplaatsing en iedereen kan winnen van de Celtics. We merken dat ze steeds meer problemen krijgen tegen jongere ploegen die steeds beter worden. Atlanta heeft de Celtics dit seizoen keer op keer afgestraft en won alle 4 confrontaties met de Celtics. Maar ook Cleveland en Orlando zijn te energiek voor de oudere Celtics. De Celtics ondergaan ok telkens weer dezelfde trend: Meestal beginnen ze erg sterk aan de wedstrijd en slagen ze er in een goede voorsprong uit te bouwen maar lijken ze na halftime stijf en tot niets meer in staat(denk maar aan de 14-35 4de quarter tegen Cleveland). Men begint zich dan logisch af te vragen of de Celtics niet te oud zijn geworden om nog te kunnen strijden met de absolute top.

En wat een schaamtelijke loss gisterenavond tegen de New Jersey Nets!
De New Jersey Nets hadden voor de wedstrijd van gisteren 5 overwinningen op 52 wedstrijden. De Nets besloten dit seizoen alles om te keren en terug te beginnen van nul met getalenteerde jonge spelers. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat de rebuilding nets zich zomaar gewonnen geven...

Als playoff team mag je gewoon niet verliezen van de slechtste in de hele league. Ik heb de match van begin af gevolgd en het was gewoon frustrerend als Celtic fan hen te zien spelen zonder ook maar enige vorm van eenheid. Het is erg duidelijk dat ze een echte leider missen. De eerste helft van de wedstrijd was al zelfs niet meer om aan te zien. Ze gaven de Nets teveel kansen waardoor hun vertrouwen steeg en ze de Celtics helemaal de put in duwden. Coach Rivers probeerde te redden wat er te redden viel en liet alle zijn spelers afwisselend het veld op komen met de hoop dat één van deze spelers het spel zou overnemen. Dit gebeurde niet en als gevolg : enkel de 4de quarter werd door de Celtics met 2 punten verschil gewonnen.

Zijn de Celtics echt te oud?
Ik denk persoonlijk niet dat ze te oud zijn. De Celtics beschikken namelijk over enkele jonge getalenteerde spelers : Rajon rondo, Kendrik Perkins, Nate Robinson, Glen Davis, ... . Maar dat de veteranen meer moeten rusten is een feit. Zij zijn niet meer in staat quarter na quarter dezelfde prestaties neer te zetten. Het is gewoon aan coach Doc Rivers om de juiste rotatie te vinden en dat is niet eenvoudig met o.a. de zonet aangewonnen Nate Robinson.
Volgens Doc Rivers zit het probleem voornamelijk in hun gedachten.
Rivers called the Celtics' problems a "mindset," saying that they relaxed and that this time -- like many others -- the basketball gods wouldn't let them get away with it.
De zinnen van de spelers moeten op hetzelfde doel gericht zijn en dat is momenteel niet. De Celtics spelen te individualistisch en tonen nog niet half de inzet die ze eens toonden. Speler Kendrik Perkins zei dat de sommige teammates zich gewoon vervelen en er daarom maar op los spelen. Over één ding zijn alle spelers het eens en dat is dat ze niet alleen elkaar maar ook zichzelf dienen te verwijten. Volgens mij moet er een Celtic op de voorgrond treden en zich echt profileren als een leider van de ploeg. Paul Pierce die nu terug komt van blessure zou dit kunnen doen. Iemand de team motiveert, beveelt en bereidt is de ploeg te dragen is hier echt noodzakelijk. Zij hebben nog tijd tot aan de playoffs om de ploeg terug op ééndezelfde lijn te krijgen en zich te herpakken.

"This is it, there’s no cavalry coming," Rivers said. "We have to circle our wagons and make sure we believe in what’s going on out there, trust it and execute ... The one thing I can say that’s encouraging is that we’re all trying to figure this thing out."
"Er komt geen versterking meer, met deze ploeg moeten ze het doen! Vertrouwen creëren in hun spel is hun top prioriteit... Er is één zonnige zijde aan het verhaal en dat is dat ze als samen team een oplossing proberen te zoeken."

http://www.boston.com/sports/basketball/celtics/extras/celtics_blog/2010/02/out_of_rivers_h.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten