dinsdag 2 februari 2010

Surprise of the year : Memphis ?Zullen de Memphis Grizzlies de verrassing van het jaar worden?
Gisteren hebben ze weer bewezen dat ze meer dan talentvol genoeg zijn om ook de beste ploegen te verslagen. Gisteren ging Kobe Bryant (ondanks zijn 44 punten)& co onder de bijl. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik Memphis voor het laatst in de playoffs heb gezien, en dit seizoen maken ze zeker een kans.

Het seizoen begon met nieuwe aanwinst Allen Iverson die na enkele matchen voor enige verstoring zorgde. Hij wou meer speelminuten maar die ging hij niet krijgen omdat de coach meer tijd aan de jongere spelers wou geven. Iverson wou dan ook vertrekken. Geen slecht idee... want nu heeft memphis minuten genoeg voor de jonge grizzlies.
En dit werpt dan ook zijn vruchten af! Memphis staat momenteel op de 8ste plaats in de Western conference met 26 wins en 21 losses. Als ze dit kunnen volhouden zullen ze als laatse ploeg in deze conferentie doorgaan naar de playoffs en strijden voor de titel. Deze ploeg heeft geen echte all star type leider en het talent is erg verspreid onder de spelers. Rudy Gay , Zach Randolph en Marc Gasol hebben hun status als wereldster waargemaakt. Zij 3 samen zorgen voor gemiddeld 60 punten per match. Of bijna een 20 per persoon. Zach's bijdrage wordt dit seizoen ook beloond met een all star selectie(art. all star reserves).

Hoe komt het nu dat zij zoveel verbeterd zijn tegenover vorig jaar?
Ik ben er van overtuigd dat we stilaan in een generatie verandering zitten. Tot op heden waren de ploegen met de meest ervaren spelers het meest succesvol. Denk maar aan de San Antonio Spurs, La Lakers, Phoenix Suns, Boston Celtics,Dallas Mavericks,... Maar sinds een jaar of 2 werden steeds meer jonge ploegen beter en beter naar mate ze meer ervaring opdeden. De eerste jonge topploegen die zich bij de top voegden waren deze met de allerbeste spelers(Lebron James en Dwight Howard). Nu merken we steeds meer dat de andere jonge ploegen ook volgen (Oklahoma, Memphis, La Clippers, Portland, Atlanta,...) en dat de veteranen ploegen beduidend minder winnen. Alleszins toch niet meer zo spectaculair dan voorheen. Denk zo maar aan de Boston Celtics die ouderdom erg hard ervaren. Zij hebben erg veel problemen om de jonge benen van de Hawks te volgen. Als je dan een team met jonge spelers zoals Memphis met Marc Gasol, Rudy Gay en Oj Mayo aanvult met enkele veteranen(Tinsley en Zach) dan krijg je een succesformule. Het is dus aan de ervaren ploegen om een risico te nemen en zich ook te gaan verjongen om effectief te blijven.

(volgorde: Mike Conley(21j), Rudy Gay(22j), Oj Mayo(21j))

Er is natuurlijk ook wel een negatieve kant aan het verhaal en dat is dat wanneer ploegen succesvol willen worden dat dit enige tijd kan duren. Het kan dan zijn dat ondertussen vele contracten vervallen en dat deze spelers liever kans maken op een titel met een ploeg die al reeds aan de top is. Wat ook kan zijn, is dat ploegen steeds meer en meer in de picture komen te staan waardoor de spelers meer gewild worden. Grote ploegen hebben veel geld en zijn dan bereid de talenten weg te kopen bij de jongere clubs. Zo vreest Memphis dat Rudy Gay na dit seizoen afscheid zal nemen en zich gaat binden bij een andere club.

Als er niets verandert dan zie ik Memphis steeds beter en beter worden en verwacht ik ze binnen een 2-tal jaar helemaal mee aan top.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten