dinsdag 11 mei 2010

Should Lebron guard Rondo?


Rajon Rondo is ware geseling voor de Cleveland Caveliers. Hij is de draaiende motor voor de celtics en waar hij vroeger de Big Three(KG, Pierce en Allen) assisteerde, assisteert de Big Three hem nu. De laatste match haalde hij stats van 29 punten, 18 rebounds en 13 assisten. De Caveliers gaven al reeds Mo Williams, Delonte West, Anthony Parker en Jamario Moon de opdracht te verdedigen op Rondo maar zonder effect. Hij is ze steeds weer te snel af of maakt easy plays voor andere spelers. Maar hoe zou Rondo nu reageren met een -first all nba defensive team speler- Lebron James die hem zal verdedigen?

Chris Webber: " Lebron moet gewoon op Rajon Rondo verdedigen. Ten eerste haalt het druk van Lebron James's schouders af. Hij moet niet steeds weer komen helpen om Rondo te stoppen en tevens zijn man te verdedigen. Hij kan zich volledig focussen op Rondo. Ten tweede geeft Lebron Rondo veel ruimte om open shots te nemen want dat is zijn zwakte. Door de open ruimte zal Rondo shots nemen waarvan hij er ongetwijfeld veel zal missen. In een lege zaal zonder enige defense zal hij er zelfs heel wat missen. Als Rondo toch besluit te driven zal hij zelden langs James geraken. De grote verdediger en geweldige shotblocker is gewoon te sterk voor de snelle Rondo. Ten derde zal Rondo ook nooit zoveel rebounds kunnen pakken met James die nu mee in de paint ga verdedigen. Als laatste punt moet de beste speler van de ploeg de uitdaging aangaan om de beste tegenstander voor zijn rekening te nemen. "

Kenny Smith: "Lebron moet helemaal niet op Rondo verdedigen. Rondo is gewoon te snel in transition waardoor de Caveliers defense te veel moet wisselen omdat Lebron hem gewoon niet kan bijhouden. Als Lebron een shot neemt en de rebound komt terecht bij de wingspots dan is Rondo op de fastbreak gewoon te snel voor James. Lebron zou dan telkens met Mo Williams moeten wisselen om hem te stoppen in transition. Dit soort defense is gewoon onmogelijk. Rondo ruimte geven is net wat de Caveliers niet mogen doen. Je geeft namelijk één van Nba's beste passers een mooi overzicht op het spel zodat Rondo rustig de tijd heeft een vrije speler te zoeken of zijn zicht te focussen op de basket. Rondo lokt zijn tegenstaander uit de paint doorop grote afstand van de basket te staan vervolgens zal hij hem op snelheid voorbij razen en naar de ring driven. Mo Williams is de man die Rondo moet stoppen. "

Charles Barkley: Als je Lebron weg haalt van de verdediging op Paul Pierce zal Paul Pierce zonder al te veel problemen gaan scoren. Hij zal ongetwijfeld een groot voordeel hebben op de verdediging zonder Lebron. En als Pierce in een scoring groove geraakt kan hij het spel op zijn schouders nemen. De matchup is gewoon te moeilijk voor Lebron. Lebron gaat veel te graag naar de basket om te scoren waardoor hij rondo in de counteraanval nooit zal kunnen houden of inhalen . Mo Williams of Anthony Parker moeten een oplossing zien te zoeken hoe ze hem toch kunnen stoppen, niet Lebron James. "

Mijn mening sluit aan bij die van Smith en Barkley. Oké een feit dat Rondo minder rebounds zal hebben en waarschijnlijk minder zal scoren als Lebron back in defense is. Lebron kan gewoon nooit Rondo bijhouden op snelheid, hij zal veel sneller moe zijn en zijn offense zal hieronder leiden. De reden waarom Lebron zoveel punten scoort is omdat Pierce het hem niet zo erg moeilijk maakt. Lebron moet niet hele veld aflopen om hem te stoppen een hand in the face en een lichaam om te zetten is momenteel meer dan genoeg. Trouwens nog niet opgevallen hoe veel fouten Rondo niet pakt als hij op fast break is. Hij ligt voortdurend op de grond bij de basket doordat de Cavs hem op alle manier proberen te stoppen, free throws is toch zijn zwakte. Het laatste dat je wil is dat je key scorer en speler in foutenlast geraakt. Niemand van de cavs kan Pierce zo goed stoppen als Lebron. Tot hiertoe is er nog maar weinig sprake van de offensive minded Paul Pierce . Hij heeft door Lebron geen enkel kans gehad om ook maar in eender welke scoring groove te geraken. Met een kleindere of zwakke verdediger op Pierce kan hij wel eens offensief ontploffen. Langs de andere kant is het mss weleens interessant om te testen wat effect het heeft als Lebron op Rondo verdedigt. Misschien zal Pierce helemaal niet on fire geraken en blijft hij zo zwak schieten. Tenslotte blijft hij energie verliezen in defense met op Lebron te verdedigen. Nu ja, de Clevland coach is zeker van plan volgende wedstrijd Lebron op Rondo te laten verdedigen. Met nog minstens 2 wedstrijden te spelen is er zeker nog tijd voor wat te testen.

Wat denken jullie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten