maandag 28 juni 2010

Free Agency? Not that fun!


Elk kampioenschap brengt een nieuw seizoen met zich mee. Het begint allemaal met de NBA draft waarin jonge college, misschien ook wel highschool, werelwijde en NBA DLeague spelers de kans krijgen om hun droom naar de NBA waar te maken. Maar de NBA draft brengt voor sommige teams meer mee dan het zoeken en bemachtigen van jonge talenten. De draft kan een manier bieden om veel geld te bekomen en te spenderen. Deze financiƫle handelingen hangen allemaal af van het doel van de organisatie. De General Managers van alle teams halen werkelijk alles uit de kast met het oog op een kampioenschap. Het lijkt allemaal erg leuk en spannend maar er is natuurlijk een keerzijde en nadrukkelijk met betrekking op dit seizoen. Door de aanwezigheid van ontzettend veel free agentst wordt het een seizoen van vele nieuwe gezichten op vele nieuwe plaatsen. En niet zomaar free agents, het zijn de absolute top! Deze zijn beschikbaar voor al wie er maar geld en er oog voor heeft. Al jaren kijkt men uit naar het free agency van dit jaar want nog nooit waren er zoveel talenten beschikbaar na deze draft (zoveels zelfs dat men op nba.com een aparte tab heeft, http://www.nba.com/decision2010/index.html) ...

Een aantal dagen geleden lazen we dit in de pers:
- Miami Heat ontdoet zich van de 18de draft pick en het contract van scherpschutter Daequan Cook voor Oklahoma City's nummer 32 pick in de draft. Hiermee beschikken ze nu over een budget van 23,9 millioen dollar om te spenderen.

Het is de zoveelste handeling naar het bekomen van krediet met het oog op de Free Agency die begint op 1 juli aanstaande. Vele Teams kijken al jaren uit naar deze free agency. Met de beschikbare free agents kan je praktisch een overslaanbare ploeg vormen. Om welke spelers gaat het dan ?

Lebron James van de Cleveland Caveliers
Dwayne Wade van de Miami Heat
Joe Johnson van de Atlanta Hawks
Chris Bosh van de Toronto Raptors
(mogelijk) Paul Pierce van de Boston Celtics
Ray Allen van de Boston Celtics
David Lee van de New York Knicks
Carlos Boozer van de Utah Jazz
Shaquille O'neal van de Cleveland Caveliers
Rudy Gay van de Memphis Grizzlies
Dirk Nowitzki van de Dallas Mavericks
... (de lijst is ongelooflijk! Je vindt ze helemaal op : http://sports.espn.go.com/nba/news/story?page=FreeAgents-10-11


De meeste van deze spelers keren ofwel terug naar hun oorspronkelijke ploeg of wel naar deze ploegen met veel beschikbaar geld:
New York Knicks
Miami Heat
Chicago Bulls
New Jersey Nets
Washington Wizards
Sacramento Kings
Los Angeles Clippers
Minnesota Timberwolves
Oklahoma City Thunder


Valt het een beetje op (op enkele) dat deze ploegen de afgelopen jaren zich helemaal onderaan in de competitie bevonden ? Zij keken al jaren uit naar deze draft en probeerde stillaan geld te sparen en zich klaar te maken voor juli 2010.
Maar het feit dat zeker 4 ploegen (Miami, Chicago, New York en New Jersey) tot 9 ploegen zoveel geld gespaard heeft kan voor een paar van hen zwaar tegenvallen. Het is namelijk zo dat vele van deze spelers de optimale locatie zoeken voor het behalen van een titel. De ploegen moeten er daarom ook alles aandoen om hen te overtuigen en hoe gaat dit het best? door een ploeg samenstellen van super talenten en gemotiveerde spelers. Deze free agents zoeken namelijk naar betere kansen om een titel te halen want anders bleven ze wel bij hun oorspronkelijke ploegen. Het probleem is dan dat ploegen zoals Miami over geld beschikken om 3 topspelers te bemachtigen. Ooit al gedacht aan het trio Wade, Lebron en Bosh in 1 team ? Je kan het zo gek maar niet voor ogen houden of het kan gebeurd zijn ! Het zou rampzalig zijn voor de NBA moest dit gebeuren! Niet alleen zitten dan heel veel ploegen -die ook geld gespaard hadden voor top free agents- in zak en as, maar kan het ook de toekomst van de NBA beinvloeden. Neem nu dat Chicago Lebron James en Chris Bosh overtuigd om voor hun club te spelen (wat trouwens financieel perfect mogelijk is mogelijk mits lichte bewerking van huidige kern)en voeg hen dan samen met het jonge duo Derrick Rose en Joakim Noah dan heb je een kampioenen ploeg voor de komende jaren. Zeg dan maar bye bye tegen de Lakers - Celtics finals die ohzo aangenaam was. We keren dan terug in de tijd van de Celtics met Bill Russel die jaar na jaar onverslaanbaar waren. Of denk maar aan de tijd van de La Lakers met Bryant en Shaq, of de Chicago Bulls met Michael Jordon en Scottie Pippen. Ik denk echt niet dat deze nieuwe en erg jonge Chicago ploeg daarvoor moet onderdoen. En volgens mij is dit erg slecht nieuws! Het wordt een ploeg die namelijk onaantastbaar is en wat is er leuker dan een 7 game finals?

Ik heb er gewoon schrik voor... Mag er wel een pluskant zijn is dat men natuurlijk nooit niet zeker is van in welke mate topspelers kunnen samenspelen. Maar als we dan kijken naar een verjongde versie van de 2008 celtics (waarbij men Pierce, Allen en Kevin Garnett samenvoegde die hen datzelfde jaar de titel bracht ) dan is het oppassen geblazen. Laat ons hopen dat het zover niet komt en dat de spelers een beetje evenredig verdeelt worden. Ook zou het voor vele ploegen die nu nog meedraaien maar dan telkens een kopje te klein zijn tijd worden voor te kijken naar verjonging en dat brengt ontzettend veel verandering met zich mee. Ik hoop gewoon dat vele ploegen sterker worden en dat we veel meer game 7's in de playoffs krijgen. De beste basket zien we wanneer er veel competitie is. Ik kom later nog terug op de grote deals en dan zeg ik jullie wie de winners en losers in de free agency zijn!

Zullen we Lebron in een nieuwe jersey zien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten