vrijdag 16 april 2010

(2) Dallas Mavericks - (7) San Antonio Spurs


Dit is een matchup tussen 2 evenwaardige ploegen. Hoewel de ene helemaal bovenaan bengelt en de andere ergens onderaan verwacht ik toch een erg spannende series.
Dallas begon het seizoen met dezelfde ploeg als voorheen. Niemand werd wild enthousiast van deze groep want iedereen wist tot wat zij in staat waren. Ze waren OK, bij de betere ploegen maar geen kanshebber op de titel. De Mavs wisten dit ook en zochten toen naar oplossingen. Bij de tradedeadline grepen zij hun kans en haalden ze Caron Butler, Brandon Haywood en Deschawn Stevenson van Washington binnen voor Josh Howard, Drew Gooden, Quintin Ross en James Singleton. In het begin waren we allemaal kritisch omdat we wel wisten dat Butler en Haywood echt goed zijn maar langs de andere kant was Howard een belangrijk figuur voor hun playoff runs en Gooden speelde in Dallas weer zoals in de old days. Maar wat hebben ze ons doen verrassen. De Mavs waren in cruise control voor een groot deel van het seizoen na de trade deadline. De nieuwe aanwinsten zorgden voor een 2e positie in de western conference. Niet alleen deelden de nieuwe aanwinsten hun eigen bijdrage maar deed de hele ploeg herleven. Kidd die milestones bereikt lijkt terug heel wat jonger. Shawn Marion begint weer na een aantal deprimerende seizoenen te highflyen zoals zijn days in Phoenix. En wat een draftsteal die rookie Rodrigue Beaubois. Hij heeft ons flashes laten zien tot wat hij echt in staat is. Rodrigue wordt nog een heel grote naam ! Voor de Mavs is het nu of nooit met hun nieuwe ploeg en ik denk dat ze het niet voor minder dan de Westerence conference finals doen. Maar hun eyes zijn focused op de big title.

San Antonio heeft een ondermaats seizoen achter de rug. Heel wat blessures en veranderingen in de lineups zorgde voor wat rotatie problemen. Veteraan Michael Finley die hun nog hielp aan hun vorige titels en altijd sterk opkwam voor de Spurs zag plots geen speelminuten niet meer. Hij vroeg dan toestemming aan de coach om te mogen vertrekken zodat hij een ander playoff team kan helpen. Hij kwam terecht bij de Boston Celtics. Tony Parker was voor een groot deel van het seizoen inactief maar of dat zo slecht was, is maar de vraag. George Hill die Parker vervangde heeft zich ontpopt tot een echt talent. Hij deed een geweldige job in de tijd dat Parker afwezig was. Van mij had die aanwezig mogen zijn op de all star rookie-sophemore challenge. Maar Parker lijkt net op tijd genezen voor de playoffs. En een beter moment voor in de playoffs te gaan dan dit moment is er niet nu Ginobili on fire is. Hij is de man voor San Antonio de laatste matchen. Je ziet duidelijk dat hij zich goed voelt want hij speelt met geweldig veel vertrouwen. Iedereen zal zijn aanwezigheid gemerkt hebben. Hij wordt key in deze series en in hun hele playoff avontuur. Rookie Dejuan Blair was een steal in de draft. Hij werd ergens in de 2de ronde gedraft maar speelde zich helemaal in de rookie-sophemore challenge en zette daar een monster prestatie neer met 22 punten en 23 rebounds. Voor San Antonio is hij de man om van de bank te komen en Tim Duncan / Antonio McDyess rust te geven.
Niet alleen geeft hij deze spelers rust hij zorgt ook voor de nodige energie in de 2de lineup. Ook Tim Duncan en Richard Jefferson moeten op een hoger vitesse spelen. Roger Mason verdient volgens mij wel wat meer minuten.

De lineups:

DAL - SAS
Jason Kidd PG Tony Parker
Een matchup met één van NBA's beste penetrerende guards Tony Parker en één van NBA's best verdedigende guard Jason Kidd is sowieso een show op zich. Tony is een scorende point guard terwijl Kidd meer de passende guard is. Beide zijn erg belangrijk voor hun teams maar ik denk dat Kidd belangrijker is dan Tony voor zijn ploeg maar dat zullen we in de playoffs zien.

Caron Butler SG Manu Ginobili
Wow, een droommatchup ! De recent aangewonne Caron Butler die Dallas op een hoger niveau bracht moet nu zijn lijf werpen op de Argentijnse furie. Manu is niet te stoppen met zijn lefty drive. De spurs zullen in clutch situaties veel naar Manu gaan en dat wordt een hele opdracht voor Butler. Ik denk dat we deze 2 veel head to head zullen zien gaan.

Shawn Marion SF Richard Jefferson
2 spelers die erg evenwaardig zijn. Shawn Marion is in staat op elke speler van de San Antonio Spurs te verdedigen. Dus het zou wel eens kunnen zijn dat Manu Ginobili ook Marion over zich heen krijgt wat natuurlijk Richard Jefferson de kans geeft om alles op alles te zetten. RJ hoorde bij de big 3 in New Jersey een paar seizoenen geleden. Hij kreeg de naam niet voor niets, hij kan veel maar is tot hiertoe voor mij een beetje teleurstellend geweest. Hopelijk zorgt hij ook voor een scoring punch. Shawn Marion haalt het van RJ op defensieve vlak.

Dirk Nowitzki PF Tim Duncan
Nba's beste powerforwards head to head. Beide spelers hebben range maar Nowitzki heeft ook nog de 3 punt shot. Terwijl Duncan's prestaties stillaan achteruit gaan is Nowitzki nog altijd in zijn prime. Duncan moet nog in staat zijn een 25-tal punten te scoren op eender welke avond en tevens te zorgen voor de defensieve motor down low. Ook Nowitzki zal een 25 punten marge halen en waarschijnlijk zelfs nog meer. Ik denk dat Nowitzki zijn game op een nog hoger niveau zal brengen want niemand wil meer die titel dan Nowitzki. Voor beide ploegen is het pompen of verzuipen.

Erick Dampier C Antonio McDyess
Het zal meer Erick Dampier en Brendan Haywood zijn. Beide stevige centers geven Dallas de nodige defensieve diepte op de center positie. Beide centers zouden in vele ploeg een starting positie kunnen hebben. Dit is een erg grote luxe voor Dallas. Nu nog hopen dat beide centers gezond blijven. Antonio McDyess doet al de kleinigheden voor de Spurs maar ik denk dat hij het te moeilijk zal hebben tegen de boomlange ondermannen van Dallas. Blair en Bonner zullen volgens mij heel wat van zijn minuten zien. Hoewel Blair ook nie de juiste grootte heeft, zorgt hij wel voor heel wat energie.

Reserves


MAVERICKS
Jason Terry, G
Jose Barea, G
Brendan Haywood, C
Rodrigue Beaubois, PG
DeShawn Stevenson, G

Jason Terry komt weer eens in aanmerking voor 6th man of the year(hoewel ik denk die naar Jamal Crawford gaat). Hij is zo effectief van de bank en kan het spel ineens doen draaien. Terry is de 2e optie na Nowitzki in clutch situaties. Zijn snelle 3 punters zijn een geseling voor de verdediging. Haywood zal heel wat minuten zien met de rotatie van Dampier. Ik dacht eerst al dat Haywood zou starten... Jose Barea is niet de passende guard zoal Kidd maar weet wel wat punten op het bord te brengen. Hij zal dan ook een extra scoring punch van de bank zijn. Beaubois krijgt zijn kans en zijn minuten om te schijnen. Hij is niet erg groot maar heeft heel wat in zijn mars. Ik ben benieuwd! DeShawn Stevenson is een leuke extra in de deal. Hij mag dan wel een beetje een gekke persoonlijkheid hebben maar onderschat hem toch maar niet. Hoewel ik denk dat hij niet al te veel minuten zal krijgen, maar als hij toch op veld staat dan zal zijn aanwezigheid hoogstwaarschijnlijk wel opgemerkt worden.

SPURS
DeJuan Blair, C
George Hill, G
Matt Bonner, F
Roger Mason, Jr., G/F
Keith Bogans,

Zoals ik al zei Dejuan Blair is de energy guy van de bank. En godzij dank hebben de Spurs met Blair een geweldige steal in de Draft gedaan. Een getalenteerde backup power forward/ center is nu net wat ze nodig hebben. Goerge Hill is in mijn ogen de beste van hun bank. Hij en parker zullen elkaar veel afwisselen. Ik zou Hill ook meenemen in de rotatie met Ginobili. Geef die speler maar wat minuten en hij zal het u verzilveren. Matt Bonner is voor San Antonio net zoals Nowitzki voor Dallas een outside threat. Hij kan heel wat dodelijk 3 punters lanceren vanop elke positie. Bonner weet wat zijn rol is en hij doet dat erg goed. Roger Mason is een beetje gefrustreerd net zoals Finley was. Hij vindt dat hij meer minuten verdient door zijn sterke prestaties het seizoen voorheen. Maar een diepe bank zoals die van San Antonio is dat alles behalve evident. Mason is San Antonio's top clutch (na Ginobili?) preformer. Hij staat gekend voor zijn last second daggers. Hij is een scorende kracht van de bank. Keith Bogans is mogelijk San Antonio's beste verdediger. Hij zal de opdracht krijgen elke mav die in een scoring streak is te stoppen. Zijn rol wordt ongetwijfeld belangrijk naarmate ze dieper in de playoffs gaan.

NBA.com's pronostiek : Mavs in 6
Nba Live's pronostiek: Mavs in 7
Mijn pronostiek: Mavs in 7


Er is volgens mij een reden waarom Dallas 2des eindigde en San Antonio 7de. En dat zal ook de doorslag zijn in de eerste ronde. Ongeacht hoe sterk de matchup ook is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten