zaterdag 23 januari 2010

NBA Player Profile: Juwan Howard/Portland Trailblazers

Juwan Howard is een doorwinterde power forward veteraan in de NBA. Van in 1994 staat hij al op het veld in de NBA en speelt nu zijn 16de seizoen. Hij werd als rookie(eerste jaars) op een 5e plaats geselecteerd in de draft door de Washington Bullets. Gedurende die 16 jarige periode heeft hij in 7 verschillende jerseys rondgelopen.

Juwan verdient onze aandacht omdat hij nu in de basisopstelling staat van de blessure gevoelige Portland Trailblazers. Hij vervangt de plaats van de geblesseerden Greg Oden en Joel Pryzbilla. Op zo’n momenten is het enorm voordelig om over ervaren spelers van dit kaliber te beschikken. Juwan heeft in 11 seizoen meer dan 10 punten per match gescoord en heeft een carrière gemiddelde van 6 rebounds per game. Eigenlijk doet de 37- jarige Juwan Howard alle kleine dingen die het verschil in een wedstrijd kunnen maken. Dit is niet evident voor een speler die al 16 jaar actief is en ettelijke blessures heeft ondergaan(laatste 2 jaar maar 2 matchen gespeeld). Als ik nu Juwan zie spelen merk ik dat hij nog niet afgeschreven is, zo scoorde hij in de laatste 2 ontmoetingen tegen de Los Angeles Clippers een totaal van 26 punten. Huidig seizoen haalde hij carrière records met het percentage dat hij scoort(56%) en zijn vrijworpenpercentage(bijna 80%). Wat een beetje jammer is, is dat hij wat te klein is om center positie in te nemen(2m en 6). Hierdoor verliest hij veel aanvallende en verdedigende rebounds .

Zij die de NBA al lang volgen zullen weten hoe succesvol zijn eerste jaren in Washington waren. Ik hoop dat wanneer hij eind dit jaar vrije speler wordt, dat hij toch nog een ploeg vindt om de laatste jaren te slijten. Vele eerste en tweede jaar spelers rijken niet aan het niveau van deze veteraan. Waardoor het voor de meeste ploegen interessant is om zo’n speler voor handen te hebben. Voor mij komt hij in aanmerking voor Most Improved Veteran(iets wat ik zelf heb uitgevonden).
Wat vinden jullie trouwens van zijn dunk op Kamen, eerder dit jaar?

Michael

1 opmerking: