zondag 31 januari 2010

Boston done for the season?

Wat moeten we nog verwachten van de Boston Celtics?

Als Celtic fan moet ik ook kritisch te zijn daarom geef ik graag wat commentaar op de huidige situatie van de Boston Celtics. De Boston Celtics staan momenteel op de 5de plaats in de NBA standings en op de 3de plaats in de Eastern Conference met 29 wins en 15 losses. Nochthans werden zij hoog ingeschat voor het seizoen begon althans beter dan hun huidige prestaties. Zo kochten zij former all star Rasheed Wallace dat één van de beste power forwards van afgelopen decennia is en Marquis Daniels die vorig jaar zijn beste seizoen speelde bij de Indiana Pacers. Marquis is een uitstekende defender en kan op 3 posities spelen. Zijn multifunctionaliteit maakte hem een strategische zet. Ook het feit dat Glen Davis en Rajon Rondo hun contract vernieuwden was een extra motivatie. Wel werd er weinig rekening gehouden met de fysieke conditie van de celtics. Kevin Garnett hun morele en defensieve leider geraakte vorig seizoen geblesseerd en mistte de playoffs waardoor de Celtics veel kleiner moesten gaan en dat was niet evident. Dat het gemis om Kevin Garnett indruk na liet was meer dan duidelijk. De Celtics hun defense was nog maar half wat het eerst was en er kwam veel meer druk te liggen op individuen. De celtics moesten het halen van outscoring, om ter meeste scoren ipv hun vededigende krachten. Jonge point guard Rajon Rondo moest alles op alles zetten en speelde een monsterlijke playoffs. Hij haalde een gemiddelde van triple doubles(double digits in scoring, rebounding en assists) wat uiterst zeldzaam was. Ray Allen moest even zijn oudere benen strekken en laten zien waarom hij één van de allerbeste ooit was. Hij scoorde zo in één match +50 punten in de 7 game thriller tegen de Chicago Bulls. Ook Glen Davis die inviel voor Garnett blinkte uit! Toen zij tegen de brute kracht van Dwight Howard en de Magic in de volgende ronde stonden werd het hen een beetje teveel.

Tegen alle verwachtingen in werd Boston uit de playoffs gekegeld. En het ergste van al lijken zij momenteel nooit meer op dat niveau te komen als voor de playoffs.
Kevin Garnett zijn knie lijkt maar niet te genezen en Marquis heeft amper enkele games gespeeld. Niet te vergeten worden de veteranen ook ouder en gaat hun conditie lichtjes achteruit. Zo lijken zij geen match meer tegen de jonge fysieke Hawks. En hun defense laat het ook afweten. Hoewel zij nogwel vrijwel bovenaan staan qua defensieve stats.
Maar KG's invloed op het veld maakt wel een enorm verschil, zij lijken op sommige momenten echt sterk. Jammer genoeg zijn deze stretches of momenten maar van korte duur(de eerste 2 of max 3 quarters). Na 3 quarters lijken de veteranen uitgeput en de jonge celtics handelen zonder deze big three meestal maar louter intuitief.
De tegenstanders komen dan meestal terug en brengen de celtics op gelijke score of achterstand.Wat kunnen ze hier aan doen?
Wel ik denk dat ze nog steeds bij de beste 3 ploegen van de NBA horen (naast LA Lakers en Caveliers). Volgens mij licht het grootste probleem aan hun moreel. Het zelfvertrouwen van de spelers - wanneer Garnett niet aanwezig is - is ver zoek.
De Celtics moeter er voor zorgen dat ze terug als een team leren spelen en dit gedurende een hele match. Zij weten als geen ander dat voorsprongen snel verloren gaan wanneer men wat laks speelt. De 80% van de ploegen in de NBA zijn beter geworden ten opzichte van vorig jaar. Zeker de top ploegen hebben zich extra versterkt. Iedereen van de celtics ook zij die van de bank komen moeten hun rol weten en het is belangrijk dat wanneer één van de starters gaat rusten dat hun flow of hun tempo niet vertraagd. Ik heb de indruk dat ze meer individualistisch spelen ipv team-effort. Dus als eerste moet hun mindset zich terug fixeren op collectieve defense.

Een tweede punt is dat de celtics moeten leren outboxen! Zij geven veel te veel aanvallende rebounds weg. De laatste matchen vind ik de beste rebounder van de Celtics bankspeler Glen Davis, hij is de jonge kracht en bijna de enige die lijkt te vechten voor de rebounds. Perkins doet ook zijn job maar mag nog aggresiever zijn. Garnett en Rasheed lijken amper nog rebounds te willen pakken. Zij tonen echt geen moeite. Zo geven zij veel makkelijke punten weg. Deels heeft er met te maken dat Kevin Garnett volgens mij nog altijd niet volledig genezen is.

Een laatste punt dat hen kan helpen is dat ze mogelijk versterking zoeken.
- Een jonge aanvallende reserve point guard zou hen wat jonger en explosiever kunnen maken. Denk maar aan Nate Robinson die perfect zou zijn voor wat de Celtics nodig hebben. Hierin hebben zij een reserve point guard die er momenteel niet is en iemand die voornamelijk offensief is ingesteld.
- Een verdedigende wing speler. Denk maar aan een super verdediger zoals Shane Battier. In het verleden heeft al eerder gebleken dat zo'n aanwinst voor de Celtics erg succesvol is. Wanneer Pierce uitrustte had men James Posey om op spelers zoals Bryant of Lebron te laten verdedigen. En hij deed dat uitstekend. Momenteel zijn de celtics te klein om effectief te kunnen verdedigen, en marquis is nog steeds geblesseerd. Shane kan ook het spel opentrekken met zijn 3 punt shot.
- Of , maar hier ben ik niet echt een voorstander voor... moet men jonger gaan en één van hun big three spelers op de markt zetten (R. Allen, P. Pierce of KG). Nu ik denk niet dat de Celtics van plan zijn Pierce of KG te traden en eigenlijk evenmin R Allen. Ray Allen zou wel het meest voor de handliggend zijn. Ik zou het wel een spijtige zaak vinden omdat ik Ray's bijdrage meer dan erg op prijs stel. Zijn invloed op de wedstrijd is zo bepalend en ik vind dat hij zeker niet moet onder doen voor zijn mede spelers. Hij mag oud zijn maar kan zeker nog enkele jaren verder. Ook wil Ray Allen doodgraag bij de Celtics blijven en is hij bereid een groot stuk van zijn salaris af te staan. Langs de andere kant krijgen de Celtics enkele interessante voorstellen zoals dat Golden State bereid is de talentvolle Monta Ellis te ruilen voor Ray Allen. Nu als de Celtics toch bereid zijn om Ray Allen op de markt te plaatsen (wat ik niet zou doen) dan zou ik toch heel wat in return vragen maar zijn leeftijd bepert zijn waarde.

Anyhow... vanavond wordt het een ultieme test of de Celtics nog wat in hun mars hebben. De La Lakers zijn hun grootste rivalen en deze spelen ze vanavond in Boston.
Volgens mij maken ze een kans omdat ook La heeft zwakten vertonen. En zij zijn ook niet zo jong meer.

Let's wait and see! Maar ik denk wel dat de Celtics in de Playoffs er zullen staan en alles op alles zullen zetten.Michael

Geen opmerkingen:

Een reactie posten